ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

Η ομάδα DoggyBagCrew έχει αποφασίσει να βοηθήσει εθελοντές στην Ναύπακτο και στην Αθήνα να βρουν καλές οικογένειες για τα ζώα που περιθάλπτουν. Οι υιοθεσίες στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες και όποια βοήθεια μπορεί να έρθει από οργανώσεις και εγχειρήματα του εξωτερικού είναι πραγματικά πολύτιμη.

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε σκύλο ή γάτα και ζείτε στο εξωτερικό; Πρόκειται για μια κίνηση που θα εκτιμηθεί πάρα πολύ και σας περιμένει μια υπέροχη περιπέτεια. Τον/την γνωρίζετε μόνο μέσα από φωτογραφίες και με λίγες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν του/της.

Έχετε σκεφτεί σοβαρά τις ευθύνες της υιοθεσίας πριν πάρετε την απόφαση όμως; Η οικογένειά σας υποστηρίζει την απόφασή σας σχετικά με την υιοθεσία και το περιβάλλον σας είναι κατάλληλο για να ζήσει ένα ζώο;

Εμείς από την πλευρά μας θα σας καθοδηγήσουμε φυσικά για να επιλέξετε την κατάλληλη συντροφιά για εσάς, αλλά κι όσο ζει μαζί σας θα είμαστε «εκεί» για εσάς, να μοιραστούμε μαζί σας tips και κόλπα, προσωπικές εμπειρίες καθώς και συμβουλές ειδικών, παρέχοντάς σας επίσης και υλικό σχετικά με την θετική εκπαίδευση.

Όμως είναι πολύ σημαντικό να έχετε σκεφτεί καλά αυτήν την κίνηση που ετοιμάζεστε να κάνετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας υπενθυμίζουμε ότι τα ζώα δεν είναι λούτρινα παιχνίδια, ούτε εργαλεία. Η υιοθεσία τους γίνεται πρωτίστως για να τα βοηθήσουμε και να τα διασώσουμε από τους αφιλόξενους δρόμους. Τα καλωσορίζουμε στο σπίτι μας, όχι μόνο καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες και φροντίζοντας για την ευζωία τους, αλλά κι αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους και την διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΄Ολα ξεκινούν από μια πρώτη επαφή που γίνεται μέσω τηλεφώνου, email ή μέσω των κοινωνικών δικτύων.
  • Έπειτα, σας ζητάμε να συμπληρώσετε μια φόρμα που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αν το περιβάλλον σας είναι κατάλληλο για το ζώο που ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε.
  • Αν όλα δείχνουν να είναι εντάξει και το έχετε αποφασίσει, κανονίζουμε μια επίσκεψη στο σπίτι σας. Κάποιος από τους εθελοντές μας θα έρθει στον χώρο σας για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες της υιοθεσίας.
  • Έπειτα, υπογράφετε το συμβόλαιο υιοθεσίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα μετά την υπογραφή, η οργάνωση μπορεί να υποχωρήσει ανά πάσα στιγμή, δεν σας δίνει δηλαδή ακόμη κάποιο δικαίωμα πάνω στο ζώο η υπογραφή αυτού του εγγράφου.
  • Μετά λαμβάνετε μια επιβεβαίωση της υιοθεσίας από την οργάνωση.
  • Τελος, στέλνετε τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί (κένελ μεταφοράς, εισιτήριο, κτηνιατρικά έξοδα)
  • Μόλις το ποσό ληφθεί, οργανώνεται το ταξίδι του ζώου.
  • Αυτά τα τυχερά ζώα φτάνουν συνήθως στις Βρυξέλλες (στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Zaventem) όπου μπορείτε να έρθετε να τα παραλάβετε – εκεί θα βρίσκεται κάποιο μέλος της ομάδας μας.

Η συνεισφορά στο κόστος ποικίλει ανάλογα το είδος του ζώου και το κόστος του ταξιδιού.

Για έναν σκύλο το κόστος είναι γύρω στα 400 ευρώ.

Αυτό το ποσό περιλαμβάνει:

  • Τα εμβόλια
  • Το μικροτσίπ
  • Το βιβλιάριο υγείας από κτηνίατρο
  • Την στείρωση. Τα ζώα άνω των 8 μηνών είναι ΠΑΝΤΑ στειρωμένα
  • Ευρωπαϊκό διαβατήριο
  • Εξετάσεις αίματος για κάποιες ασθένειες (δείτε περισσότερα στην κατηγορία ‘υγεία’)
  • Το κόστος του ταξιδιού (pet taxi, αεροπλάνο)
  • Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας την λύσουμε.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Παρόλο που οι εξετάσεις αίματος γίνονται από κτηνιάτρους, τα αποτελέσματα αυτών δεν εξασφαλίζουν ότι η ασθένεια δεν μπορεί να εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο. Η περίοδος επώασης κάποιων ασθενειών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες. Οπότε να έχετε στο νου σας ότι καλό θα είναι να κάνετε εκ νέου εξετάσεις αίματος μετά από 6 μήνες από την υιοθεσία. Τα κουτάβια που δεν έχουν συσσωρεύσει επαρκή αντισώματα δεν μπορούν να εξεταστούν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, πηγαίνετε στην κατηγορία ‘υγεία’.

ΚΟΣΤΟΣ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε το συμβόλαιο υιοθεσίας για τα ΣΚΥΛΙΑ

Πατήστε εδώ για να δείτε το συμβόλαιο υιοθεσίας για τις ΓΑΤΕΣ

ΣΚΥΛΟΙ

Κάποιες από τις ασθένειες που προσβάλλουν τους σκύλους στην Ελλάδα (και οφείλονται σε παράσιτα) είναι λιγότερο γνωστές ή ακόμη και άγνωστες στις χώρες μας.

Eίναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη αυτές, καθώς ακόμη και αρνητικό να βγει το πρώτο αποτέλεσμα στις εξετάσεις αίματος που γίνονται πριν την υιοθεσία, η ασθένεια μπορει να εμφανιστεί 6 μήνες μετά την υιοθεσία.

Οι ασθένειες αυτές οι εξής:

  • Μπαμπέζια
  • Ερλιχίωση
  • Λαμβλίαση από το παράσιτο Τζιάρντια
  • Καλαζάρ
  • Διροφιλαρίωση από το σκουλήκι της καρδιάς

ΥΓΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Θα παραλάβετε το κατοικίδιό σας από το αεροδρόμιο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διπλό λουράκι. Το ένα πιάνει στο κολάρο και το άλλο στο σαμαράκι. Οι σκύλοι συχνά δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό και μπορεί να φοβηθούν εύκολα αν δεν γίνει σωστός χειρισμός (ειδικά μετά το ταξίδι). Δώστε χρόνο στον σκύλο να σας παρατηρήσει, να σας μυρίσει και να καταλάβει ότι θα έρθει μαζί σας. Προτιμήστε μακριά λουριά 2 μέτρων περίπου με λαβές που δε θα σας τραυματίσουν.

Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τον σκύλο σε κουτί μεταφοράς μέχρι να φτάσετε στον χώρο σας, για να αποφύγετε να στρεσαριστεί από το αεροδρόμιο, το πάρκινγκ και το αυτοκίνητο.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε κουτί μεταφοράς, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδική ζώνη για σκύλους. Εφαρμόστε τη ζώνη στο σαμαράκι τους κι όχι στο κολάρο, σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος. Μην ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου αν δεν έχετε ήδη πάρει στα χέρια σας το λουρί του. Ένας σκύλος μπορεί πολύ εύκολα να πεταχτεί από το αυτοκίνητο και να αρχίσει να τρέχει.

Στην αρχή, μην αφήνετε ποτέ στον κήπο τον σκύλο χωρίς επίβλεψη. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να σκάψει μια τρύπα και να φύγει μακριά. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στον φράχτη από τα οποία θα μπορούσε να φύγει. Αν χωράει το κεφάλι, τότε χωράει ολόκληρος ο σκύλος.

Μην αφήνετε τον σκύλο να τρέχει ελεύθερος στο πάρκο τους πρώτους μήνες. Σιγουρευτείτε ότι έχει δημιουργηθεί δέσιμο μεταξύ σας και σας ακούει, πριν τον αφήσετε ελεύθερο κάπου.

Στο σπίτι να είστε προσεκτικοί όποτε ανοίγετε την κυρίως είσοδο και σιγουρευτείτε ότι δεν θα διαφύγει από εκεί.

Κρατήστε τις πόρτες κλειστές.

Τώρα που έχετε σκύλο στο σπίτι, να σιγουρεύεστε πάντοτε ότι όλες οι πόρτες είναι πάντα κλειστές. Αυτό θα σώσει εσάς, αλλά κυρίως τον σκύλο σας από την οδύνη που επιφέρει μια διαφυγή του.

Χάθηκε;

Αν ο σκύλος σας εξαφανιστεί, γνωστοποιήστε το στα καταφύγια της περιοχής σας, στην αστυνομία και στον κτηνίατρό του. Ενημερώστε μας για την εξαφάνιση. Βοηθητικά μπορούν να φανούν κάποια websites, apps αλλά και σελίδες στο Facebook, για την εύρεση του σκύλου.

Οι σκύλοι μαθαίνουν μέσω της συνεργασίας κι όχι μέσω της απώθησης / τιμωρίας. Η θετική εκπαίδευση βασίζεται στην επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς και στην διατήρηση μιας σχέσης σεβασμού ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο, καθώς επίσης στην καλή πρόθεση και στην κατανόηση της συμπεριφοράς των σκύλων.

Οι σκύλοι που έχουν ζήσει στον δρόμο κάποιες φορές έχουν ψυχικά τραύματα. Αν θυμώνετε με τον σκύλο λόγω της συμπεριφοράς του που οφείλεται σε τραυματικές εμπειρίες, αυτό δεν θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση και είμαστε εντελώς αντίθετοι σε μια τέτοια προσέγγιση. Ένα απλό ‘Ε!’ είναι αρκετό για να γίνει κατανοητό από τον σκύλο ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, χωρίς να ξεχνάτε ποτέ να επιβραβεύετε τον σκύλο μόλις σταματήσει την μη επιθυμητή συμπεριφορά.

Τις πρώτες μέρες είναι πιθανό ο σκύλος σας να υποφέρει από διάρροια. Οι πιο συνήθεις λόγοι είναι το άγχος του ταξιδιού, η αλλαγή κλίματος ή η αλλαγή της τροφής.

Ρύζι! Δώστε στον σκύλο σας φαγητό εύκολο στην χώνεψη, πολλές φορές την ημέρα, σε μικρές ποσότητες. Ιδανικά ρύζι (4 κούπες νερό για 1 κούπα ρύζι), βάζοντας έναν κύβο λαχανικών για γεύση. Μην πετάξετε το νερό, αφήστε το να κρυώσει. Το νερό από το ρύζι βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας.

Αφήστε τον σκύλο να φάει ανενόχλητος, κάπου ήσυχα και κάπου που δεν απειλείται το φαγητό του από κανέναν. Η διάρροια λογικά θα σταματήσει μετά από κάποιες μέρες και μπορείτε μετά να του δίνετε φαγητό 2 φορές την μέρα.

Αν η διάρροια συνεχιστεί, ή τα κόπρανά του έχουν αίμα ή είναι κολλώδη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο και να κάνετε ειδικές εξετάσεις. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το διαβατήριο του σκύλου για να ενημερωθεί ο κτηνίατρος σχετικά με το ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για την υγεία του ως εκείνη την στιγμή.

Μην την εφαρμόσετε!

Πολύς κόσμος γνωρίζει τον Cesar Milan από την τηλεόραση. Οι μέθοδοί του όμως ΔΕΝ είναι φιλικές προς τα σκυλιά και γι’ αυτό δεν τις προτείνουμε. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις πρακτικές τους σε διάφορες χώρες (πχ Γερμανία). Μπορεί να έχουν γρήγορο αποτέλεσμα αλλά ο λόγος είναι πως προκαλεί φόβο στα σκυλιά και γι’ αυτό ανταποκρίνονται. Δεν επιμορφώνουμε τα παιδιά έτσι (μέσω τιμωρίας), οπότε δεν το κάνουμε ούτε με τους σκύλους.

Δεν προτείνουμε στην αρχή το λουρί που επεκτείνεται.

Αν ο σκύλος χρειάζεται ακόμη χρόνο για να συνηθίσει εσάς και το καινούριο περιβάλλον του ή αν φοβάται, καλύτε να μην χρηριμοποιείτε τα λουριά που επεκτείνονται. Αυτά μπορούν να σας πέσουν εύκολα από το χέρι κι ο σκύλος μπορεί να τρομάξει από τον ήχο και να το σκάσει.

Στην αρχή, μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους με τον σκύλο. Ένας σκύλος μπορεί εύκολα να τρομάξει από κάτι που μπορεί να κάνει το παιδί και το παιδί δεν θα μπορεί να ελέγξει τον σκύλο και την αντίδρασή του. Επιπρόσθετα, έξω από το σπίτι η συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να διαφέρει από αυτήν εντός του σπιτιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει κάτι κακό απαραίτητα αλλά μπορεί για παράδειγμα να τον προσεγγίσει επιθετικά κάποιος άλλος σκύλος και αν είναι μόνο το παιδί σας εκεί, μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση. Ένας ενήλικας πρέπει πάντα να είναι μαζί. Στις σχολές εκπαίδευσης σκύλων υπάρχουν και μαθήματα για παιδιά και σκύλους τα οποία μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμα και να εκτιμηθούν από ολόκληρη την οικογένεια.

ΓΑΤΕΣ

Κάποιες από τις ασθένειες που προσβάλλουν τους σκύλους στην Ελλάδα (και οφείλονται σε παράσιτα) είναι λιγότερο γνωστές ή ακόμη και άγνωστες στις χώρες μας.

Eίναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη αυτές, καθώς ακόμη και αρνητικό να βγει το πρώτο αποτέλεσμα στις εξετάσεις αίματος που γίνονται πριν την υιοθεσία, η ασθένεια μπορει να εμφανιστεί 6 μήνες μετά την υιοθεσία.

ΥΓΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Θα παραλάβετε το κατοικίδιό σας από το αεροδρόμιο. Είναι απαραίτητο να αφήσετε την γάτα στο κουτί μεταφοράς μέχρι να φτάσετε στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί έχει κλείσει σωστά, καθώς ο θόρυβος από το αεροδρόμιο, το πάρκινγκ και το αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει άγχος στο ζώο και εκείνο να προσπαθήσει να το σκάσει.

Βάλτε το κλουβάκι μεταφοράς πίσω και ασφαλίστε το με μια ζώνη ασφαλείας ώστε να μην μετακινείται σε στροφές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορείτε να καλύψετε το κλουβί με μια κουβέρτα για να μειωθεί το στρες που πιθανόν να νιώθει η γάτα.

Προτείνουμε να αφήσετε την γάτα στο κλουβάκι μερικά λεπτά αφού φτάσετε στο σπίτι ή να την αφήσετε να βγει σε ένα μικρό δωμάτο για αρχή. Αυτό θα δώσει χρόνο στην γάτα να μυρίσει τον χώρο και να συνηθίσει. Αν έχετε άλλα ζώα στο σπίτι, μην αφήσετε την γάτα να βγει έξω από το κουτάκι αμέσως, δώστε χρόνο να την μυρίσουν πρώτα απ’ έξω από την γατοφόρο και εκείνη τα υπόλοιπα ζώα σας, όντας ασφαλής στην γατοφόρο.

Αν υπάρχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνια, κήπος, αυλή), μην αφήσετε ποτέ την γάτα να πάει εκεί πριν περάσουν 3 εβδομάδες (τόσο χρόνο χρειάζονται οι γάτες για να νιώσουν έναν χώρο σπίτι τους). Αν την αφήσετε νωρίτερα έξω, μπορεί να φύγει γιατί δεν θα νιώθει ακόμη σπίτι της τον χώρο σας.

Όταν ανοίγετε την κυρίως είσοδο του σπιτιού, να προσέχετε πάντα να μην είναι η γάτα εκεί κοντά και το σκάσει.

Προτείνουμε να ασφαλίσετε τους εξωτερικούς σας χώρους ώστε να μην υπάρχει φόβος να φύγει η γάτα (πχ με κάποια ειδικά για αυτόν τον σκοπό δίχτυα).

 

Κρατάτε την πόρτα του κήπου σας κλειστή.

Τώρα που έχετε μια γάτα στο σπίτι, να προσέχετε να είναι πάντα οι πόρτες του κήπου κλειστές καλά. Αυτό θα σώσει εσάς αλλά κυρίως την γάτα σας από την οδύνη που επιφέρει μια διαφυγή της.

Χάθηκε;

Αν η γάτα σας εξαφανιστεί, γνωστοποιήστε το στα καταφύγια της περιοχής σας, στην αστυνομία και στον κτηνίατρό της. Ενημερώστε μας για την εξαφάνιση. Βοηθητικά μπορούν να φανούν επίσης κάποια websites (ειδικά για αυτόν τον σκοπό), apps αλλά και σελίδες στο Facebook, για την εύρεση της γάτας.